به نظر مارسیا تعهد در برگیرنده چهار مولفه اصلی است: | ... | |
پایان نامه درباره پیشرفت تحصیلی/نظریه هویت برزونسکی 1) نوجوانی که متعهد می شود، مسیری را با شناخت انتخاب می کند ورفتار وی با تعهدات او همسو وهمگون است. 2) فعالیت ها جهت دار بوده و رو به سوی تکمیل طرح ها و برنامه های انتخاب شده دارد. 3) نوجوان طرح ریزی واقعی را برآینده خویش بنا می نهد وجهت گیری واقعی او به آینده مستقیما با تعهدات او مرتبط است. 4) نوجوان به امکان تغییر اذعان دارد و می تواند آن را به تواناییهای فردی و فرصت های اجتماعی مربوط سازد. به جز در شرایط کامل فشارآور، اشتیاق زیادی برای تغییر نشان نمی دهد. این وضع به معنای انعطاف پذیری وجود نیست، بلکه به معنی بی میلی نسبت به ترک آسان مسیری است که با شناخت و مطالعه انتخاب شده است (رفیعی ، 1385). مارسیا وضعیت رشد هویت نوجوانان را در زمینه های بینش مذهبی، جهت گیری جنسیتی و یک مجموعه از ارزشهای سیاسی مشخص کرده است.
در این طبقه بندی چهار نوع هویت برای نوجوانان مشخص می شود: 1) پراکندگی هویت[1] : این گروه از نوجوانان، هنوز به مسائل هویت خود فکر نمی کنند و اگر هم به این موضوع فکر کرده باشند نتوانستند خود را به یک جهت گیری آینده نگر برسانند. 2) تسلیم طلبی[2] : نوجوانان این گروه افرادی هستند که بدون تجربه هیچ گونه بحرانی، برای تصمیم گیری درباره هویت خودشان، خود را تسلیم نظر والدین کرده اند بی آنکه به ارزیابی نظر آنان بپردازند. 3) تاخیر[3] : این خصوصیت بیانگر وضعیت نوجوانی است که با بحران هویت درگیر هستند و اگر چه فعالانه در تلاش برای کشف ارزشها و علایق و بینش ها و حرفه مورد نظر خود هستند، اما هنوز نتوانسته اند تصمیم روشنی در این مسائل اتخاذ کنند. 4) پیشرفت هویت[4] : نوجوانانی که هویت خود را شکل داده اند کسانی هستند که به یک تعهد شخصی درباره حرفه یا بینش مورد نظر خود – یاهر دو مورد – به مرحله ثبات و استحکام رسیده اند (لطف آبادی ، 1378).
نظریه برزونسکی برزونسکی هویت را یک نظریه راجع به خویشتن[5] میداند و معتقد است که افراد با سبکها و شیوههای مختلف به نظریه پردازی راجع به خود میپردازند (برزونسکی ،2003). مدل برزونسکی برزونسکی مدلی ارائه کرده است که روی تفاوتهای فردی در زمینه پیدایش شناختی- اجتماعی نوجوانان در رویارویی یا اجتناب از سازماندهی یا سازماندهی مجدد مسائل مربوط به هویت تاکید میکند. در سه دهه اخیر اغلب تحقیقات مربوط به هویت براساس پایگاههای چهارگانه هویتی که توسط مارسیا مطرح شد انجام شده است. یکی از محدودیتهای مدل پایگاهی هویت این است که جنبههای گوناگون هویت از قبیل : فرآیند، محتوی و ابعاد ساختاری، در قالب دسته بندی افراد در این چهار پایگاه از هم متمایز نمیشود. [1] – identity diffussion
[یکشنبه 1398-07-21] [ 05:24:00 ب.ظ ]
لینک ثابت
|