دانلود پایان نامه ارشد:طراحی، ساخت و ارزیابی ماشین كشت مخلوط | ... | |
در پژوهش حاضر در راستای رفع مشکلات استفاده از ماشینهای کشاورزی در انجام عملیات کاشت دو نوع بذر به صورت همزمان، کارندهای طراحی و ساخته شد تا بتواند با بکارگیری از اصول صحیح در فرایند کشت مخلوط، به طور مستقیم دو نوع بذر با شکل و اندازه مختلف را با نسبت دقیق و الگوهای کاشت مختلف بکارد. جهت ارزیابی آزمایشگاهی ماشین کشت مخلوط در پنج سطح مختلف فاصله بین بذرهای (55، 85، 110، 130 و 160 میلیمتری) برای واحد کارنده ذرت و پنج سطح مختلف فاصله بین بذرهای (100، 120، 150، 185 و 215 میلیمتری) برای واحد کارنده لوبیا و با سرعت ثابت 4 کیلومتر بر ساعت، آزمایشها در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام گرفتند. به منظور ارزیابی مزرعهای واحدهای کارنده ذرت و لوبیا در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای یاد شده و سه سطح عمق کاشت (20، 40 و60 میلیمتری) و با سرعت ثابت 4 کیلومتر بر ساعت از طرح کرتهای خرد شده در سه تکرار استفاده شد. نتایج ارزیابی آزمایشگاه واحدهای کارنده ذرت و لوبیا نشان داد که افزایش فاصله بین بذرها روی خطوط کشت باعث کاهش شاخصهای چندتایی، نکاشت، دقت و افزایش شاخص کیفیت تغذیه میشود. بیشترین عملکرد واحد کارنده ذرت در ارزیابی آزمایشگاهی مربوط فاصله 160 میلیمتری بین بذرها بود و همین طور بیشترین عملکرد واحد کارنده لوبیا در فاصله 215 میلیمتری بین بذرها وجود داشت. نتایج بدست آمده از ارزیابی مزرعهای نشان داد که در فاصله 55 میلیمتری بین بذرها و در عمق کاشت 20 میلیمتری، برای واحد کارنده ذرت مقدار شاخصهای چندتایی، نکاشت، دقت افزایش و شاخص کیفیت تغذیه کاهش داشته است. در واحد کارنده لوبیا نیز در فاصله 100 میلیمتری بین بذرها و در عمق کاشت 20 میلیمتری عملکرد کارنده کاهش پیدا کرده است. بیشترین مقدار شاخصهای بنیۀ گیاهی 1و2 در واحد کارنده ذرت در فاصله 160 میلیمتری بین بذرها و در عمق کاشت 60 میلیمتری وجود داشت و همچنین در واحد کارنده لوبیا نیز بیشترین مقدار این شاخصها در فاصله 215 میلیمتری بین بذرها و در عمق کاشت 60 میلیمتری بود. شاخص سرعت رشد نسبی در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت و لوبیا روی خطوط کشت دارای اختلاف معنیداری نبود. فهرست مطالب عنوان صفحه فصل اول: مقدمه.. 2 1-1- ضرورت و اهمیت مطالعه:.. 2 1-2- اهداف طرح:.. 8 فصل دوم: مروری بر پژوهشهای گذشته.. 10 2-1- مقدمه.. 10 2-2- تحقیقات زراعی انجام شده بر روی کشت مخلوط ذرت و لوبیا 10 2-3- ارزیابی کارایی کارندهها.. 16 2-4- پژوهشهای انجام شده بر روی عملکرد کارندهها در شرایط مختلف 21 2-4-1- تأثیرات عمق کاشت بر روی عملکرد کارندهها 21 2-4-2- تأثیرات انواع شیاربازکنها بر روی عملکرد کارندهها 23 2-4-3- تأثیرات سرعت پیشروی بر روی عملکرد کارندهها 26 فصل سوم: مواد و روشها.. 28 3-1- طرز کار ماشین کشت مخلوط.. 28 3-2- اجزای تشکیل دهنده ماشین کشت مخلوط.. 31 عنوان صفحه 3-2-1- شاسی.. 31 3-2-1-1- شاسی اتصال سه نقطه.. 31 3-2-1-2- تیرک افزار.. 32 3-2-1-3- شاسی قابل تنظیم.. 33 3-2-1-3-1- شاسی ثابت.. 34 3-2-1-3-2- شاسی متحرک.. 34 3-2-1-3-3- پیچ تنظیم موقعیت.. 35 3-2-1-3-4- شافت.. 35 3-2-1-3-5- شاخص.. 35 3-2-1-4- شاسی مفصلی.. 36 3-2-1-5- شاسی محفظه موزع.. 39 3-2-2- محفظه موزع.. 40 3-2-3- لوله سقوط بذر.. 42 3-2-4- فن مکشی.. 42 3-2-5- شیاربازکن.. 43 3-2-6- پوشاننده.. 44 3-2-7- مخزن شیب متحرک.. 45 3-2-8- چرخ تنظیم عمق و فشاردهنده.. 48 3-2-9- سیستم انتقال نیرو به موزع.. 50 عنوان صفحه 3-2-9-1- چرخ زمین گرد (محرک).. 50 3-2-9-2- چرخ زنجیر.. 51 3-2-9-3- چهار شاخه گاردان و محور تلسکوپی1.. 53 3-2-9-4- جعبه دنده مکانیکی زنجیری.. 54 3-2-9-5- جعبه دنده 90 درجه.. 58 3-2-9-6- چهار شاخه گاردان و محور تلسکوپی2.. 59 3-2-10- چرخهای حمل کننده.. 60 3-2-11- پشته ساز.. 62 3-3- مشخصات تراکتور مورد استفاده.. 62 3-4- مشخصات بذرهای مورد استفاده.. 63 3-5- زاویه شیب کف مخزن واحدهای کارنده ذرت و لوبیا 64 3-6- ارزیابی آزمایشگاهی ماشین کشت مخلوط.. 64 3-6-1- مراحل انجام تست صفحه گلی.. 66 3-7- موقعیت و شرایط مزرعه مورد آزمایش.. 68 3-8- عملیات خاکورزی انجام شده.. 68 3-9- ابعاد کرتهای آزمایشی و نقشه مزرعه.. 71 3-10- عملیات کاشت.. 73 3-11- الگوهای کاشت انتخابی جهت ارزیابی مزرعهای.. 74 3-12- ایجاد نهر جهت آبیاری مزرعه.. 76 عنوان صفحه 3-13- ایجاد مرز جهت جدا کردن کرتها آزمایشی.. 76 3-14- آبیاری مزرعه.. 77 3-15- محاسبه درصد قوه نامیه بذر لوبیا.. 78 3-16- اندازهگیری متغییرهای آزمایشی.. 79 3-16-1- اندازهگیری فواصل بین گیاهان سبز شده.. 79 3-16-2- میانگین فواصل بین بذرها.. 81 3-16-3- انحراف معیار فواصل بین بذرها.. 81 3-16-4- شاخص چندتایی.. 82 3-16-5- شاخص نكاشت.. 82 3-16-6- شاخص كیفیت تغذیه.. 83 3-16-7- شاخص دقت.. 84 3-16-8- شاخص درصد كل سبز شدن.. 84 3-16-9- اندازهگیری عمق قرارگیری بذرها درون خاک 85 3-16-10- اندازهگیری طول ساقه و ریشه.. 86 3-16-11- اندازهگیری وزن خشک ساقه و ریشه.. 87 3-16-12- شاخص سرعت رشد نسبیRGR.. 87 3-16-13- شاخص بنیۀ گیاهی1.. 88 3-16-14- شاخص بنیۀ گیاهی2.. 88 3-17- طرحهای آماری مورد استفاده جهت ارزیابی آزمایشگاهی و مزرعهای.. 89 عنوان صفحه فصل چهارم: نتایج و بحث.. 91 4-1- ارزیابی آزمایشگاهی.. 91 4-1-1- نتایج ارزیابی آزمایشگاهی واحد کارنده لوبیا 92 4-1-1-1- بررسی شاخص چندتایی در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت.. 92 4-1-1-2- بررسی شاخص نکاشت در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت.. 94 4-1-1-3- بررسی شاخص کیفیت تغذیه در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت.. 95 4-1-1-4- بررسی شاخص دقت در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت.. 96 4-1-2- نتایج ارزیابی آزمایشگاهی واحد کارنده ذرت 98 4-1-2-1- بررسی شاخص چندتایی در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت.. 99 4-1-2-2- بررسی شاخص نکاشت در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت.. 100 4-1-2-3- بررسی شاخص کیفیت تغذیه در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت.. 101 عنوان صفحه 4-1-2-4- بررسی شاخص دقت در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت.. 102 4-2- ارزیابی مزرعهای.. 103 4-2-1- نتایج ارزیابی مزرعهای واحد کارنده لوبیا 103 4-2-1-1- بررسی شاخص چندتایی در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 106 4-2-1-2- بررسی شاخص نکاشت در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 108 4-2-1-3- بررسی شاخص کیفیت تغذیه در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 110 4-2-1-4- بررسی شاخص دقت در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 113 4-2-1-5- بررسی شاخص درصد کل سبز شدن در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 115 4-2-1-6- بررسی شاخص بنیۀ گیاهی1 در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 117 4-2-1-7- بررسی شاخص بنیۀ گیاهی2 در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 120 4-2-1-8- بررسی شاخص سرعت رشد نسبی در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 121 عنوان صفحه 4-2-2- نتایج ارزیابی مزرعهای واحد کارنده ذرت.. 123 4-2-2-1- بررسی شاخص چندتایی در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 123 4-2-2-2- بررسی شاخص نکاشت در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 128 4-2-2-3- بررسی شاخص کیفیت تغذیه در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 130 4-2-2-4- بررسی شاخص دقت در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 132 4-2-2-5- بررسی شاخص درصد کل سبز شدن در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 134 4-2-2-6- بررسی شاخص بنیۀ گیاهی1 در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 137 4-2-2-7- بررسی شاخص بنیۀ گیاهی2 در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 140 4-2-2-8- بررسی شاخص سرعت رشد نسبی در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 142 4-2-2-9- بررسی عمق قرارگیری بذرها درون خاک در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 144 فصل پنجم: نتایج و پیشنهادات.. 147 عنوان صفحه 5-1- نتیجهگیری.. 147 5-2- پیشنهادات.. 149 فهرست منابع.. 150 فهرست جدولها عنوان صفحه جدول 3-1- مشخصات صفحه موزع ذرت مورد استفاده.. 40 جدول 3-2- مشخصات صفحه موزع لوبیا مورد استفاده.. 41 جدول 3-3- توضیحات مربوط به مجموعه چرخ زنجیرها.. 55 جدول 3-4- محدوده تغییرات فواصل بین بذرها توسط هر یک از خروجیها جعبه دنده.. 56 جدول 3-5- مشخصات فنی تراکتور مورد استفاده.. 63 جدول 3-6- مشخصات بذر ذرت مورد استفاده.. 63 جدول 3-7- مشخصات بذر لوبیا مورد استفاده.. 63 جدول 3-8- زاویه شیب کف مخزن واحدهای کارنده ذرت و لوبیا 64 جدول 3-9- مشخصات فنی گاوآهن برگرداندار مورد استفاده 69 جدول 3-10- مشخصات فن هرس بشقابی آفست به کار گرفته شده 69 عنوان صفحه جدول 3-11- فاصله بین بذرهای ذرت و لوبیا جهت انجام ارزیابی مزرعهای 74 جدول 4-1- تجزیه واریانس متغییرهای اندازهگیری شده در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت.. 92 جدول4-2- تجزیه واریانس متغییرهای اندازهگیری شده در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت.. 98 جدول 4-3- تجزیه واریانس متغییرهای اندازهگیری شده در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 104 جدول 4-4- تجزیه واریانس متغییرهای اندازهگیری شده در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 105 جدول 4-5- مقایسه میانگین اثر متقابل سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت و عمق کاشت بر شاخص چندتایی (%).. 125 جدول 4-6- تجزیه واریانس متغییرهای اندازهگیری شده در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 126 عنوان صفحه جدول 4-7- تجزیه واریانس متغییرهای اندازهگیری شده در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت و عمق کاشت.. 127 جدول 4-8- مقایسه میانگین اثر متقابل سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت و عمق کاشت بر شاخص بنیۀ گیاهی1 (mm) 140 جدول 4-9- مقایسه میانگین اثر متقابل سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت و عمق کاشت بر شاخص سرعت رشد نسبی (gr/day) 144 فهرست شکلها عنوان صفحه شکل 3-1- نمایی از ماشین کشت مخلوط.. 30 شکل3-2- نمایی دیگر از ماشین کشت مخلوط.. 30 شکل 3-3- نمایی از تیرک افزار (تول بار).. 32 شکل 3-4- شاسی قابل تنظیم.. 33 شکل 3-5- قطعات تشکیل دهنده شاسی قابل تنظیم.. 36 شکل 3-6- قطعات تشکیل دهنده شاسی مفصلی.. 38 شکل 3-7- نمایی از شاسی مفصلی.. 38 شکل 3-8- نمایی از شاسی محفظه موزع.. 39 شکل 3-9- نمایی از محفظه موزع و صفحه موزع.. 41 شکل 3-10- نمایی از شیاربازکن مورد استفاده.. 43 عنوان صفحه شکل 3-11- نمایی از پوشاننده مورد استفاده.. 44 شکل 3-12- قطعات تشکیل دهنده مخزن شیب متحرک.. 47 شکل 3-13- نمایی از مخزنهای شیب متحرک سوار شده بر روی ماشین کشت مخلوط.. 47 شکل 3-14- قطعات تشکیل دهنده مکانیزم چرخ تنظیم عمق و فشاردهنده 49 شکل 3-15- نمایی از مکانیزم چرخ تنظیم عمق و فشار دهنده 49 شکل 3-16- نحوه اتصال چرخ زمین گرد به سیستم انتقال نیرو به موزع 50 شکل 3-17- نمایی از مکانیزم چرخ زنجیر.. 52 شکل 3-18- قطعات تشکیل دهنده مکانیزم چرخ زنجیر.. 52 شکل 3-19- قطعات تشکیل دهنده چهار شاخه گاردان و محور تلسکوپی 53 شکل 3-20- نمایی از جعبه دنده مکانیکی زنجیری.. 57 شکل 3-21- قطعات تشکیل دهنده جعبه دنده مکانیکی زنجیری 57 عنوان صفحه شکل 3-22- نمایی از جعبه دنده 90 درجه.. 58 شکل 3-23- نمایی از چهار شاخه گاردان و محور تلسکوپی متصل به هم 59 شکل 3-24- نمایی از توپی و بازوی محور چرخ حمل کننده.. 61 شکل 3-25- نمایی از اتصال بازوی محور چرخ حمل کننده به تیرک افزار 61 شکل 3-26- نمایی از پشته ساز.. 62 شکل 3-27- خطوط بذرهای ذرت و لوبیا ریخته شده روی بستر گل 65 شکل 3-28- تراکتور و ماشین کشت مخلوط در حال انجام تست صفحه گلی 67 شکل 3-29- اندازهگیری فواصل بین بذرهای ریخته شده روی بستر گل 67 شکل 3-30- انجام عملیات خاکورزی اولیه توسط گاوآهن برگرداندار 70 شکل 3-31- انجام عملیات خاکورزی ثانویه توسط هرس بشقابی آفست 70 شکل 3-32- نمایی از سطح مزرعه بعد از انجام عملیات تسطیح 71 عنوان صفحه شکل 3-33- نقشه مزرعه.. 72 شکل 3-34- ماشین کشت مخلوط درحین انجام عملیات کاشت.. 75 شکل 3-35- نمایی از سطح مزرعه بعد از انجام عملیات کاشت 75 شکل 3-36- نمایی از نهر آب ایجاد شده در سطح مزرعه توسط نهرکن 76 شکل 3-37- سطح مزرعه بعد از انجام عملیات مرزکشی.. 77 شکل3-38- نمایی از سطح مزرعه بعد از انجام اولین آبیاری 77 شکل 3-39- بذرهای جوانه زده لوبیا بعد از خارج شدن از اتاقک رشد 78 شکل 3-40- نحوه اندازهگیری قطر ساقه لوبیا توسط کولیس 80 شکل 3-41- نحوه اندازهگیری فاصله بیرونی ساقه دو بوته ذرت توسط کولیس.. 80 شکل 3-42- اندازهگیری محل قرارگیری بذر تا قسمت علامتگذاری شده روی ساقه توسط کولیس.. 85 عنوان صفحه شکل 3-43- بوتههای ذرت و لوبیا بعد از آبشویی ریشه.. 86 شکل 4-1- مقایسه میانگین شاخص چندتایی در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت.. 93 شکل 4-2- مقایسه میانگین شاخص نکاشت در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت.. 95 شکل 4-3- مقایسه میانگین شاخص کیفیت تغذیه در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت.. 96 شکل 4-4- مقایسه میانگین شاخص دقت در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت.. 97 شکل 4-5- مقایسه میانگین شاخص چندتایی در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت.. 99 شکل 4-6- مقایسه میانگین شاخص نکاشت در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت.. 100 عنوان صفحه شکل 4-7- مقایسه میانگین شاخص کیفیت تغذیه در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت.. 101 شکل 4-8- مقایسه میانگین شاخص دقت در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت.. 102 شکل 4-9- مقایسه میانگین شاخص چندتایی در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت.. 107 شکل 4-10- مقایسه میانگین شاخص چندتایی در سطوح مختلف عمق کاشت لوبیا.. 108 شکل 4-11- مقایسه میانگین شاخص نکاشت در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت.. 109 شکل 4-12- مقایسه میانگین شاخص نکاشت در سطوح مختلف عمق کاشت لوبیا 110 شکل 4-13- مقایسه میانگین شاخص کیفیت تغذیه در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت.. 111 شکل 4-14- مقایسه میانگین شاخص کیفیت تغذیه در سطوح مختلف عمق کاشت لوبیا.. 112 عنوان صفحه شکل 4-15- مقایسه میانگین شاخص دقت در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت.. 114 شکل 4-16- مقایسه میانگین شاخص دقت در سطوح مختلف عمق کاشت لوبیا 114 شکل 4-17- مقایسه میانگین شاخص درصد کل سبز شدن در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت.. 116 شکل 4-18- مقایسه میانگین شاخص درصد کل سبز شدن در سطوح مختلف عمق کاشت لوبیا.. 117 شکل 4-19- مقایسه میانگین شاخص بنیۀ گیاهی1 در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت.. 118 شکل 4-20- مقایسه میانگین شاخص بنیۀ گیاهی1 در سطوح مختلف عمق کاشت لوبیا.. 119 شکل4-21- مقایسه میانگین شاخص بنیۀ گیاهی2 در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای لوبیا روی خطوط کشت.. 121 شکل 4-22- مقایسه میانگین شاخص سرعت رشد نسبی در سطوح مختلف عمق کاشت لوبیا.. 122 عنوان صفحه شکل 4-23- مقایسه میانگین شاخص چندتایی در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت.. 124 شکل 4-24- مقایسه میانگین شاخص چندتایی در سطوح مختلف عمق کاشت ذرت 125 شکل 4-25- مقایسه میانگین شاخص نکاشت در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت.. 129 شکل 4-26- مقایسه میانگین شاخص نکاشت در سطوح مختلف عمق کاشت ذرت 130 شکل 4-27- مقایسه میانگین شاخص کیفیت تغذیه در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت.. 131 شکل 4-28- مقایسه میانگین شاخص کیفیت تغذیه در سطوح مختلف عمق کاشت ذرت.. 132 شکل 4-29- مقایسه میانگین شاخص دقت در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت.. 133 شکل 4-30- مقایسه میانگین شاخص دقت در سطوح مختلف عمق کاشت ذرت 134 عنوان صفحه شکل 4-31- مقایسه میانگین شاخص درصد کل سبز شدن در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت.. 136 شکل 4-32- مقایسه میانگین شاخص درصد کل سبز شدن در سطوح مختلف عمق کاشت ذرت.. 137 شکل 4-33- مقایسه میانگین شاخص بنیۀ گیاهی1 در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت.. 138 شکل 4-34- مقایسه میانگین شاخص بنیۀ گیاهی1 در سطوح مختلف عمق کاشت ذرت.. 139 شکل 4-35- مقایسه میانگین شاخص بنیۀ گیاهی2 در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت.. 141 شکل 4-36- مقایسه میانگین شاخص بنیۀ گیاهی2 در سطوح مختلف عمق کاشت ذرت.. 142 شکل4-37- مقایسه میانگین شاخص سرعت رشد نسبی در سطوح مختلف فاصله بین بذرهای ذرت روی خطوط کشت.. 143 شکل 4-38- مقایسه میانگین عمق قرارگیری بذرها درون خاک در سطوح مختلف عمق کاشت ذرت.. 145 فصل اول مقدمه 1-1- ضرورت و اهمیت مطالعه: کشاورزی فرایندی است که در آن مجموعهای از نهادهها همچون نور، دی اکسیدکربن، آب و عناصر غذایی وارد سیستم شده تا خروجی آن به عنوان غذا مورد استفاده قرار گیرد. منابع برونی بوم نظام شامل تمام نهادههایی است که به عنوان انرژیهای یارانهای وارد سیستم میشوند. اکثر منابع موجود به گونهای در طبیعت محدود هستند و از طرفی تفکر پایداری در کشاورزی اجازه استفاده از این منابع به هر میزان و هر طریقی را نمیدهد. لذا این منابع باید به گونهای مصرف شوند که نه تنها نیازهای غذایی امروزة بشر تأمین شود، بلکه برای آیندگان نیز قابل دسترسی و استفاده باشد. لازمه این مهم، لزوم تجدید نظر در ارتباط با مصرف منابع میباشد (کوچکی 1388). یکی از بهترین راهکارها در راستای اهداف توسعه پایدار کشاورزی با هدف مصرف درست و معقولانه منابع، کشت مخلوط دو یا چند گیاه میباشد (Tsubo et. Al. 2001). کشت مخلوط به کشت دو یا تعداد بیشتری محصولات زراعی با یکدیگر در یک قطعه زمین و در یک زمان گفته میشود (Tsubo and Walker,2002 ؛ Xin and Tong, 1986) که در واقع، نظامی با ویژگیهایی همچون تنوع زیاد گونهها، چرخه تقریباً بسته عناصر غذایی، شیوع کمتر آفات، کنترل بهتر فرسایش خاك، عملکرد کم ولی با ثبات و استفاده کارآمدتر و بهتر از منابع میباشد (Vandermeer, 1989) و یكی از روشهای مدیریت صحیح تولید محصولات زراعی كه منجر به بهبود كارایی مصرف منابع میشود، به شمار میآید (Black and Ong, 2000). از مزیت های نسبی دیگر آن میتوان به ثبات بیشتر عملکرد (Jensen, 1996)، کارایی بالاتر استفاده از زمین و نیروی کارگر (Ofori and Stern, 1987)، افزایش توانایی رقابتی در کنترل علفهای هرز (Hauggaard-Nielsen et al., 2001)، بهبود وضعیت حاصلخیزی خاک به دلیل افزایش تثبیت نیتروژن حاصل از جزء بقولات (Jensen, 1996) و غیره اشاره کرد. و در واقع به دلیل اینچنین مزیتهایی است که این نوع کشت در کشورهای در حال توسعه نقش مهمی در تولید غذا و معیشت مردم ایفا میکند و اغلب به طور سنتی در مزارع کوچک توسط کشاورزان مدیریت میشود (Tsubo and Walker, 2002). میتوان گفت معمولترین دلیل پذیرش کشت مخلوط برتری عملکرد توسط تسخیر بیشتر منابع توسط گیاهان نسبت به کشت خالص میباشد، به ویژه هنگامی که غلات و بقولات باهم کشت شوند (2005 Poggio,). در مناطقی که زمین، آب و سرمایه جزء منابع محدود کننده کشاورزی هستند و در مناطقی که کارگر فراوان است، بکارگیری این روش کشت اقتصادی میباشد (کوچکی، 1377) و معمولاً در شرایط خاکهایی با حاصلخیزی پایین و شرایط کم نهاده در مناطق گرمسیری اجراء میشود (Thobatsi, 2009).ایران کشوری با آب و هوای خشک و نیمه خشک و شدت تشعشع بالا میباشد. در این شرایط کشت مخلوط میتواند به عنوان یک راهکار به منظور حداکثر استفاده از تشعشع بالای خورشیدی و منابع محدود آب به کار رود (Tsubo et al., 2001). نور جزء مهمترین منابع مصرفی در رشد و نمو گیاهان میباشد. نور رسیده به بالای کانوپی توسط برگها و دیگر اندامهای سبز گیاهان جذب شده و سپس در فرایند فتوسنتز به کار رفته و منجر به تولید مواد فتوسنتزی و در نهایت تجمع ماده خشک میشود. تجزیه و تحلیل این فرایند در شرایط محیطی مختلف برای ارزیابی میزان رشد و تولید گیاهان زراعی بسیار مهم میباشد (Tsubo et al., 2001). کشت مخلوط یکی از راهکارهای زراعی برای افزایش جذب و مصرف نور، که در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری یک فرصت مناسب برای افزایش مصرف آن در تولید بهتر محصولات زراعی است، میباشد (Awal et al., 2006) و در واقع منجر به بهبود تولید محصولات زراعی و افزایش عملکرد اقتصادی میشود (Gao et al., 2009).
[پنجشنبه 1398-06-28] [ 10:13:00 ق.ظ ]
لینک ثابت
|