دانلود پایان نامه ارشد: تاثیر تیمار کلسیم بر عمر پس از برداشت میوه گوجه فرنگی رقم دافنیس | ... | |
کلسیم (2%، 4% و 6%) انجام شد. پس از تیمار با ترکیبات ذکر شده، میوهها به مدت 35 روز در انكوباتور با دمای °C 10 و رطوبت نسبی 90% نگهداری شدند. هر 7 روز یكبار شاخصهای اسید آلی، pH، مواد جامد محلول، ویتامین ث، سفتی، کاهش وزن و لیکوپن مورد بررسی قرارگرفتند. آزمایش دوم جهت بررسی عمر قفسهای، مشابه آزمایش اول انجام شد با این تفاوت که میوهها پس از تیمار، به مدت 20 روز در انكوباتور با دمای °C 18 نگهداری شده و هر 4 روز یكبار ارزیابی شدند. هر دو آزمایش به صورت طرح کرتهای خرد شده در زمان و در قالب طرح كاملاً تصادفی در3 تكرار انجام شد. نتایج آزمایش اول نشان دادکه تیمارهای کلسیم، اثر معنیداری بر شاخصهای اندازه گیری شده داشت. كمترین pH، مواد جامد محلول، لیکوپن و بیشترین اسیدآلی و ویتامین ث در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد كه با سایر تیمارها از نظر آماری تفاوت معنیداری نشان داد. بیشترین میزان سفتی مربوط به تیمارهای کلسیم آسکوربات 1% و کلسیم کلرید 2% بود که تفاوت معنیداری با یكدیگر نداشتند. كمترین درصدكاهش وزن در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد كه به جز با تیمار کلسیم کلرید 2% با سایر تیمارها تفاوت معنیداری داشت. نتایج حاصل از آزمایش دوم نیز نشان داد تیمارهای کلسیم، اثر معنیداری بر شاخصهای اندازه گیری شده نشان دادند. كمترین میزان لیکوپن در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد كه به جز با تیمار کلسیم کلرید 2% با سایر تیمارها تفاوت معنیداری داشت. همچنین بیشترین میزان ویتامین ث در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد كه با سایر تیمارها تفاوت معنیداری داشت. كمترین pH، مواد جامد محلول و بیشترین اسیدآلی و ویتامین ث در تیمار کلسیم آسکوربات 1% بدست آمد كه با سایر تیمارها از نظر آماری تفاوت معنیداری نشان داد.اثر زمان نیز بر تمامی صفات اندازه گیری شده در هر دو آزمایش معنیدار بود. اثر متقابل تیمار و زمان نیز در مورد تمام صفات معنیدار بود.بدین معنی که اثر تیمارها تابع زمان بودبرای نمونه سفتی در طول مدت زمان نگهداری کاهش یافته است. بر اساس نتایج بدست آمده به نظر میرسد تیمار میوهها با کلسیم آسکوربات 1% و کلسیم کلرید2% موجب حفظ بیشتر خصوصیات کیفی میوه طی مدت نگهداری در انبار گشته است. فصل اول: مقدمه و بررسی منابع 1-1- مقدمه در دنیای امروز، مدیریت پس از برداشت محصولات کشاورزی به موضوعی مهم تبدیل شده است.از یک طرف افزایش جمعیت و تغییر الگوی مصرف و از طرف دیگر منابع محدود، موجب شده است که هزینه های موادغذایی، بخش عمدهای از بودجه خانوار و نیز بخش عظیمی از هزینه های کلان کشور را به خود اختصاص دهد. بنابراین همه کشورها در طول مراحل پس از برداشت محصولات کشاورزی ،سرمایه گذاری لازم را انجام می دهند تا به طور چشمگیری ضایعات حاصل را کاهش دهند ]1.[ میوهها و سبزیها بخش مهمی از رژیم غذایی انسانها را تشکیل میدهند. این محصولات منبع عمده انواع ویتامینث هستند و سهم قابلتوجهی در تامین کاروتن، تیامین، ریبوفلاوین، نیاسین، اسیدفولیک و ویتامینهای دیگر گروه ب دارند. همچنین میوه و سبزیهای تازه دارای مقادیر قابل توجهی از موادمعدنی مانند کلسیم و آهن هستند که نقش مهمی در نیاز غذایی و سلامت جامعه ایفا می کند [12، 22]. یکی از مشکلات تجاری میوه وسبزیها عمر کوتاه پس از برداشت آنها است. میوهها و سبزیها موجودات زندهای هستند که پس از برداشت نیز به تنفس خود ادامه داده که این امر می تواند موجب فساد محصولات شده و ضایعات پس از برداشت آنها را افزایش دهد [85]. دلایل اصلی فساد میوهها، چروکیدگی به دلیل از دستدهی آب و تجزیه موادغذایی میباشد [93]. گوجهفرنگی یکی از بیشترین سبزیجاتی است که به صورت تازه در جهان امروز مصرف میگردد [11،111]. گوجهفرنگی با دارا بودن مقدار قابل توجهی از قندها، ویتامینها، موادمعدنی، لیکوپن و دیگر کارتنوئیدها، سهم قابلتوجهی از تغذیه انسان را به خود اختصاص داده است [59، 63، 105،113]، که به صورت گستردهای در سراسر جهان مصرف میشودو دارای مزایای زیادی برای سلامتی انسان میباشد [59، 75 [. میوه گوجهفرنگی به علت بافت نرم و آبکی، در زمان بعد از برداشت از فسادپذیری بالایی برخوردار میباشد، به خصوص در شرایطی که میوه نرم است، فاصله محل تولید تا مصرف زیاد است وشرایط حمل ونقل و نگهداری مناسب نیست، درصد ضایعات میوه خیلی بالا میرود [8]. گوجهفرنگی طولعمر بسیار کوتاهی دارد، که معمولا حدود 2 تا 3 هفته به طول میانجامد. هر اندازه سفتی بافت میوه زیاد باشد، میوه از نگهداری بهتر و کاهش ضایعات کمتری برخوردار خواهد بود. اگر تحت شرایط خاصی بتوان از نرم شدن سریع میوه جلوگیری نمود و کیفیت میوه را حتی برای مدت کوتاهی حفظ کرد، در آن صورت میتوان از درصد بالای ضایعات این محصول جلوگیری به عمل آورد. این موضوع مخصوصا در مواقعی از فصل، که تولید و عرضه بیش از تقاضا میباشد از اهمیت زیادتری برخوردار است [8، 61]. کلسیم که یکی از عناصر غذایی ماکرو و ضروری برای گیاهان محسوب میگردد، نقش اساسی را در پایداری غشا و تثبیت دیواره سلولی در گیاه ایفا می کند [73]. شاید مهمترین کمبود شناخته شده کلسیم در گیاهان پوسیدگی گلگاه باشد [101]. 2-1- تاریخچه گوجه فرنگی گوجهفرنگی، با نام علمی Lycopersicon esculentum یکی از مهمترین سبزی های تیره بادمجانیان[1] میباشد که ازدشتهای ساحلی غرب آمریکای جنوبی منشأ گرفته و اهلی کردن آن در مکزیک انجام گرفته است. گوجهفرنگی برای اولین بار در اواسط قرن شانزدهم وارد اروپا شد. سالهای زیادی این گیاه به صورت زینتی در اروپا کشت میشد و تا حدود سال 1820 میلادی در اروپا تنها برای گیاهشناسان و داروسازان جالب توجه بود ]3 ، 10، 18[. این گیاه در مکزیک توماتل[2] نام داشت که بعدا در اسپانیا و پرتقال آن را توماته[3] نامیدند. گوجهفرنگی نخستین بار در اواسط قرن 18 به صورت سبزی کشت شد اما به علت متعلق بودن این گیاه به تیره تاج ریزی و سمی دانستن میوههایش، روند رونق کشت و پذیرش آن در بازار به کندی صورت گرفت. امروزه گوجهفرنگی از پرطرفدارترین سبزیهای میوهای می باشد ]16[. گوجه فرنگی یکی از محصولات ارزشمند سبزی و صیفی در خاورمیانه به شمار میآیدکه به صورت خام و یا فرآوری شده مصرف میگردد و در بین سبزیها، پس از سیب زمینی از نظر اقتصادی در مقام دوم جهان قرار دارد ]25[. 3-1- گیاهشناسی گوجه فرنگی
[جمعه 1398-07-12] [ 04:29:00 ق.ظ ]
لینک ثابت
|