فصل دوم:ادبیات و پیشینه پژوهش…………………………………………………………………………………………………………………11
2-1-سلامت روانی…………………………………………………………………………………………………………………………………….12
2-1-1-اهمیت سلامت روانی………………………………………………………………………………………………………………………12
2-1-2-معیارهای سنجش رفتار نابهنجار…………………………………………………………………………………………………………13
2 -1-3-تعریف سلامت روان………………………………………………………………………………………………………………………14
2-1-4-ملاك های سلامت روان………………………………………………………………………………………………………………… 15
2-1-5-تاریخچه ی بهداشت روانی……………………………………………………………………………………………………………….15
2-1-6-تاریخچه بهداشت روانی در ایران……………………………………………………………………………………………………….17
2-1-7-اهداف بهداشتی روانی……………………………………………………………………………………………………………………..19
2-1-8-عملکردبهداشتروانی………………………………………………………………………………………………………………………20
2-1-8-1-الف) پیش گیری انواع آن………………………………………………………………………………………………………….. 21
2-1-8-2-ب) درمان و انوع آن………………………………………………………………………………………………………………………21
2-1-8-3-ج) توان بخشی وانواع آن………………………………………………………………………………………………………………..23
2-2-پایگاههای هویت…………………………………………………………………………………………………………………………………..24
2-2-1- نظریه های مربوطه به هویت………………………………………………………………………………………………………………..24
2-2-2-پایگاه هویت……………………………………………………………………………………………………………………………………..27
2-2-3-بحران هویت …………………………………………………………………………………………………………………………………..29
2-2-4-جامعه بسترمهم
هویت………………………………………………………………………………………………………………………..30
2-2-5-مهمترین بسترهای اجتماعیهویت………………………………………………………………………………………………………..31
2-2-6-پیامدهای بحران هویت………………………………………………………………………………………………………………………31
2-2-6-1-عوامل موثر در پدیدآیی بحران هویت……………………………………………………………………………………………….31
2-3-منبع کنترل…………………………………………………………………………………………………………………………………………..32
2-3-1-کنترل درونی در برابر کنترل بیرونی………………………………………………………………………………………………………32
2-3-2-ارزیابی منبع کنترل…………………………………………………………………………………………………………………………….32
2-3-3-عوامل مرتبط بین منبع کنترل با تغذیه…………………………………………………………………………………………………….33
2-3-4-افراد ارای منبع کنترل درونی……………………………………………………………………………………………………………….34
2-3-5-افراد دارای منبع کنترل بیرونی……………………………………………………………………………………………………………..35
2-3-6-پیوستار منبع کنترل…………………………………………………………………………………………………………………………….36
2-3-7-نوسان پیوستار کانون کنترل………………………………………………………………………………………………………………..37
2-3-8- پی آمد هاو تاثیرات کانون کنترل……………………………………………………………………………………………………….38
2-3-9-شکل گیری کانون کنترل…………………………………………………………………………………………………………………..38
2-3-10-پرورش منبع کنترل درکودکی…………………………………………………………………………………………………………..38
2-4-اختلالات تغذیه……………………………………………………………………………………………………………………………………38
2-4-1-کم اشتهایی روانی و پر اشتهایی روانی…………………………………………………………………………………………………..39
2-4-2-مشخصه های بالینی بی اشتهایی روانی…………………………………………………………………………………………………….39
2-4-3-زیر تیپ های بی اشتهایی روانی…………………………………………………………………………………………………………….40
2-4-4-شیوع ودوره و همایندی مرضی بی اشتهایی روانی…………………………………………………………………………………….40
2-4-5-مشخصه های بالینی پراشتهایی روانی………………………………………………………………………………………………………41
2-4-6-زیرتیپ های پر اشتهایی روانی………………………………………………………………………………………………………………41
2-4-7-شیوع و دوره و همایندی مرضی پراشتهایی روانی……………………………………………………………………………………..41
2-4-8-شباهت و تفاوت بین دو نوع اختلال خوردن…………………………………………………………………………………………….42
2-4-9-سبب شناسی و عوامل علیتی در اختلال خوردن……………………………………………………………………………………….42
2-4-10-درمان و مداخله های درمانی………………………………………………………………………………………………………………44
2-4-11-دیگر اختلالات خوردن……………………………………………………………………………………………………………………45
2-5-تحقیقات داخلی و خارجی……………………………………………………………………………………………………………………..47
2-5-1-تحقیقات داخلی……………………………………………………………………………………………………………………………….47
2-5-2-تحقیقات خارجی…………………………………………………………………………………………………………………………….48
2-6- مدل مفهومی………………………………………………………………………………………………………………………………………49
فصل سوم:روش پژوهش………………………………………………………………………………………………………………………………50
3-1-طرح تحقیق………………………………………………………………………………………………………………………………………..51
3-2- متغیرهای تحقیق………………………………………………………………………………………………………………………………….51
3-3-جامعه و نمونه و روش نمونه گیری………………………………………………………………………………………………………….51
3-4- ابزار پژوهش……………………………………………………………………………………………………………………………………..51
3-5-شیوه اجرا…………………………………………………………………………………………………………………………………………..56
3-6-روش تجزیه و تحلیل داده ها………………………………………………………………………………………………………………….56
فصل چهارم:تجزیه و تحلیل داده ها………………………………………………………………………………………………………………..57
4-1-یافته های توصیفی……………………………………………………………………………………………………………………………….58
4-2-یافته های استنباطی………………………………………………………………………………………………………………………………59
فصل پنجم:بحث و نتیجهگیری……………………………………………………………………………………………………………………….62
5-1-بحث و نتیجه گیری……………………………………………………………………………………………………………………………..63
5-1-1-فرضیه اول………………………………………………………………………………………………………………………………………63
5-1-2-فرضیه دوم………………………………………………………………………………………………………………………………………64
5-1-3-فرضیه سوم……………………………………………………………………………………………………………………………………..65
5-1-4-فرضیه چهارم…………………………………………………………………………………………………………………………………..65
5-2- محدودیتهای پژوهش…………………………………………………………………………………………………………………………..67
5-3- پیشنهاد های پژوهش ……………………………………………………………………………………………………………………………67
5-3-1-پیشنهادهای پژوهشی………………………………………………………………………………………………………………………….67
5-3-2-پشنهادهای کاربردی………………………………………………………………………………………………………………………….67
فهرست منابع ………………………………………………………………………………………………………………………………………………68
ضمائم………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..71
پرسشنامه سلامت…………………………………………………………………………………………………………………………………………72
پرسشنامه کنترل راتر ……………………………………………………………………………………………………………………………………75
پرسشنامه هویت……………………………………………………………………………………………………………………………………………78
چکیده فارسی:
هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سلامت روان و پایگاههای هویت و منبعکنترل با اختلالات تغذیهای در زنان .پژوهش حاضر با توجه به هدف کاربردی و شیوه اجرای آن همبستگی است ازجامعه مورد نظر تعداد 100نفراز زنان مراجعه کننده به مراکز مشاوره بر اساس جدول مورگان و کرجسی وبااستفاده از نمونهگیری دردسترس انتخاب شدهاند و بهکمک پرسشنامههای سلامت عمومی GHQ28وپرسشنامه سبک هویت و پرسشنامه منبعکنترل راتر داده های مورد نظرجمع آوری شد. فرضیه ها شامل:1-بین مؤلفههای سلامت روان با اختلالات تغذیهای رابطه وجود دارد.2-بین مؤلفههای منبع کنترل با اختلالات تغذیه ای رابطه وجود دارد.3-بین مؤلفه های پایگاه هویتی با اختلالات تغذیهای رابطه وجود دارد. 4- مؤلفه های سلامت روان و منبع کنترل و پایگاههای هویت پیش بینی کننده اختلالات تغذیه هستند، میشود. و نتایج تحلیل آماری به وسیله نرم افزار SPSS16 از روشهای آمار توصیفی مانند میانگین و انحراف معیارو ازروشهای آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره نشان دادکه: که بین مولفه های سلامت روان (علائم جسمانی ،علائم اضطرابی ،ناکنشوری اجتماعی ، افسردگی و نمره كلی سلامت روان با اختلالات تغذیه ای رابطه مثبت و معنادار وجود دارد(p<0/01) به عبارت دیگر، با افزایش نمرات سلامت روان در زنان، اختلالات تغذیه ای آنان نیز افزایش یافته است. بین منبع كنترل درونی با اختلالات تغذیه ای رابطه منفی و معنادار وجود دارد(p<0/05). بین منبع كنترل بیرونی با اختلالات تغذیه ای رابطه مثبت و معنادار وجود دارد(p<0/01). به عبارت دیگر، زنان دارای اختلالات تغذیه ای از منبع كنترل بیرونی برخوردارند، و بین مولفه های پایگاه هویتی با اختلالات تغذیه ای رابطه ای وجود ندارد.و نیز مقدار رگرسیون پیش بینی اختلالات تغذیه زنان از روی مولفه های سلامت روان و منبع کنترل معنی دار می باشد (001/0>p و 61/13=F). بنابراین متغیر علائم جسمانی با ضریب بتای 28/0 می توانند به طور مثبت و معنی داری اختلالات تغذیه زنان را پیش بینی کنند.
واژگان کلیدی:اختلالات تغذیه ،سلامت روان ،منبع کنترل ،پایگاه هویت ،شهرستان کرمانشاه ،
فصل یکم
کلیات پژوهش
1-1-مقدمه:
اختلالات تغذیهای[1] از جمله مشکلاتی هستندكه ارتباط نزدیك با شیوهزندگی وفرهنگ جامعه دارند. تمایلشدید برخی از فرهنگها به خصوص فرهنگ غرب در توجه به زیبایی اندام، لاغری و تناسب اندام، اغلب اوقات، آنها را به اعمال رژیمهای غذایی سخت و طاقت فرسا وادار میكند و یا حتی بعضی از آنها به اقدامات دیگری نظیر ورزشهای شدید، استفراغ عمدی[2]، استفاده از داروهای مسهل[3] و غیره روی میآورند. اكثر موارد گزارش شده مربوط به كشورهای غربی است اما از كشورهای آسیایی نیز گزارش هایی ارائه شده است كه حاكی از نفوذ آن در كشورهای آسیایی میباشد(فیربورن،2006). اختلالات تغذیهای شامل دو دسته عمده میباشند، در نوعی از آن تحت عنوان بیاشتهایی عصبی[4]، بیمار با امتناع از غذا خوردن سعی در كاهش وزن خود دارد به نحوی كه حتی كاهش وزن بیشتر از 20% نیز رضایت بخش نمیباشد. پرخوری عصبی[5] حالت دیگری است كه در آن بیمار پس از خوردن با ایجاد حالت تهوع و استفراغ عمدی و یا استفاده از داروهای مدر و مسهل سعی در كاهش اجباری وزن خود دارد طبق بررسیهای صورت گرفته در مطالعات همگانی و استفاده از آمار تشخیصی، اختلالات تغذیهای در بین زنان نسبت به مردان 9 برابر
موضوعات: بدون موضوع
[یکشنبه 1398-07-21] [ 05:27:00 ب.ظ ]